24/7 zorg en gezelschap in huis

Noordhollands-Dagblad, 28-06-2017

Bergen
Iemand die 24 uur per dag voor je klaarstaat, die helpt bij de persoonlijke verzorging, het huishouden en het bereiden van maaltijden. Die meegaat naar de dokter of de bridgeclub, of gewoon gezelschap is aan de keukentafel. De nieuwe organisatie 24-uurs Ouderenzorg uit Bergen heeft inmiddels vijf ouderen gekoppeld aan Poolse verzorgers, die bij ze in huis wonen. Het idee ontstond nadat de vader van een vriendin vorig jaar een zwaar herseninfarct kreeg, vertelt initiatiefnemer Olga Kruisbrink. Hij revalideerde in een verpleeghuis en werd na vier maanden ontslagen. Met een zware zorgindicatie, omdat hij nauwelijks kon bewegen. De enige optie was definitieve opname in een verpleeghuis, thuiszorg was niet toereikend. In Bergen, waar hij een levendig sociaal leven heeft, was geen plek, hij had naar Heerhugowaard gemoeten.’’ Dat moest anders kunnen, vond Kruisbrink. ,,We zijn op zoek gegaan naar verzorgers die in huis willen komen wonen. Maar die zijn in Nederland niet te vinden, de mensen hier willen dat niet.

Arbeidsetos
Ze ging over de grens zoeken en kwam uit in Polen. ,,Polen hoort bij de Europese Unie, wat makkelijk is qua wetgeving, het is relatief dichtbij, dus ze kunnen snel hier zijn en de arbeidsethos is er hoog. Bovendien is het daar nog gebruikelijk met meerdere generaties bij elkaar te wonen, elkaar verzorgen is heel gewoon.’’De taalbarrière is ook geen probleem, stelt ze. ,,De meesten spreken Duits en de laatste jaren -sinds de toelating tot de EU- ook vaak Engels. De mensen kunnen kiezen welke taal ze willen die hun verzorger spreekt. En we willen bovendien een taalcursus aanbieden, zodat ze Nederlands kunnen leren.’’ De negatieve verhalen over Poolse vrachtwagenchauffeurs die de regels aan hun laars lappen en uitbuiting van Poolse seizoensarbeiders, maakten dat ook Kruisbrink zelf aanvankelijk haar bedenkingen had. ,,Maar onze mensen worden heel zorgvuldig geselecteerd en gescreend. Een bureau in Polen scout ze voor ons, waarna wij via Skype ook nog contact met ze onderhouden voor ze hierheen komen. En we plaatsen iemand alleen bij een oudere als er een klik is. Ze worden goed betaald en natuurlijk neem je altijd een risico als je iemand in huis neemt, maar we zorgen dat dit risico zo klein mogelijk is.’’ De doelgroep is in eerste instantie ouderen. ,,Een alleenstaande oudere met Parkinson bijvoorbeeld, die niet naar een verzorgingshuis wil’’, vertelt Kruisbrink. ,,Maar het kan ook een echtpaar zijn, van wie één van de twee dementie heeft en de partner de zorg niet meer aan kan. Eigenlijk zou degene met dementie naar een verpleeghuis moeten, maar ze willen vaak dolgraag bij elkaar blijven. Met een verzorger in huis kan dat.’’ Elke oudere krijgt twee verzorgers toegewezen, die beurtelings twee maanden in huis wonen. ,,Ze bieden geen medische verzorging, dat blijft via de thuiszorg lopen’’, benadrukt Kruisbrink. De kosten worden gedekt door het Persoonsgebonden Budget, dat daarna nog ruimte biedt om bijvoorbeeld thuiszorg in te huren.

Doorverwijzen
24-uurs Ouderenzorg werkt samen met (thuis)zorgorganisaties als Evean, Magenta, Zorgcirkel en Geriant en met praktijkondersteuners van huisartsen. ,,We willen dat zij ons kennen zodat ze mensen naar ons doorverwijzen. Ze zijn enthousiast, wij bieden iets wat er nog niet is.’’ De vader van haar vriendin is dankzij zijn twee inwonende Poolse verzorgsters helemaal opgebloeid. ,,Hij zat vroeger altijd op een terras in het centrum van Bergen en doet dat nu ook weer. Hij ziet er verzorgd uit, gaat weer naar de schaakclub, vrienden komen bij hem thuis bridgen, hij heeft zijn sociale leven weer terug. En met zijn gezondheid gaat het ook steeds beter. Hij spreekt en beweegt veel beter dan daarvoor.’’ Info: 072-202 933 of aanmelden.