Betaalbare zorg met regie voor eigen leven

De Uitkijkpost, 20-12-2017

REGIO
“Een mooi alternatief voor wonen in het verpleeghuis”. Zo noemt Olga Kruisbrink de service die haar organisatie 24uursouderenzorg.nl biedt aan ouderen met een zorgindicatie. “De ouderen krijgen iemand in huis die alle gewenste zorg uit handen neemt. Of het betaalbaar is? Zij krijgen dit volledig vergoed vanuit het persoonsgebonden budget.”

Olga Kruisbrink vertelt dat de ouderen hulp krijgen van twee Poolse verzorgenden. Zij wonen om en om een bepaalde periode in hun huis. “Dat is meestal twee maanden, maar kan op verzoek ook langer of korter zijn,” vertelt ze. De hulpverleners doen het werk dat aansluit bij de hulpvraag van de ouderen. Zo doen de dames het huishouden, ze koken, doen boodschappen en helpen hen met opstaan, naar bed gaan en douchen. Ook krijgen de ouderen bijvoorbeeld een ritje naar de dokter aangeboden of naar de markt, vrienden of de hobbyclub. Dat is echt ideaal, benadrukt Olga. “Neem mijn vader als voorbeeld. Hij gaat overal naartoe en kan daardoor gewoon blijven klaverjassen en schaken. Het is niet nodig steeds aan anderen om vervoer te vragen, zijn netwerk blijft hierdoor behouden. En mijn vader houdt de regie over zijn eigen leven. Dat vindt hij fantastisch.”

Poolse verzorgenden
De inzet van mensen uit Polen heeft een specifieke reden. Olga: ‘Deze mensen zijn van huis uit gewend om te zorgen, ze wonen in Polen bijvoorbeeld samen met hun ouders of grootouders om hen te verzorgen. Dat zit in de cultuur ingebakken. Daarom doen de dames – die overigens verzorgenden zijn en geen verpleegkundigen – goed werk. Bovendien mogen Poolse werknemers wettelijk gezien aan de slag in de Europese Unie, dat is dus geen probleem. Of het altijd ‘botert’ tussen de oudere en de zorgverlener? Dat wisselt. Als het niet klikt, dan zijn we bereikbaar en praten we hierover. Er zijn sowiezo vaste contactmomenten waarop we onderzoeken hoe het gaat.” Olga ervaart bij ouderen geen taalbarriére, zoals je misschien zou verwachten. “Onze verzorgenden spreken over het algemeen redelijk Engels of Duits. Dat geldt ook voor de ouderen. Lukt het taaltechnisch gezien minder goed, dan praten ze ‘met handen en voeten’ en hebben ze evengoed veel lol met elkaar. Dat is tenminste wat ik hoor van veel mensen. Is er daarentegen wel een echt probleem met de taal, dan zoeken we naar Nederlandssprekende Poolse werknemers. Die zijn trouwens moeilijk te vinden, dus dat duurt even.”

Persoonsgebonden budget
24uursouderenzorg.nl helpt mensen die in aanmerking komen voor een woonplek in een verpleeghuis maar liever thuis blijven wonen. Ze kopen de geboden hulp volledig in via het persoonsgebonden budget (PGB). Olga: “Zo kunnen ouderen thuis blijven wonen. Extra mooi is dat op deze manier echtparen bij elkaar kunnen blijven wonen.” Deze onderneming huist in Bergen en is actief in de hele regio. Meer weten? Internet: www.ouderenzorginhuis.nl, e-mail: info@ouderenzorginhuis.nl, telefoon: 072-2029334.