Nieuwsblad Castricum, 16-05-2018

CASTRICUM ,,Er kwam een moment waarop de huisarts aangaf dat het niet veilig was dat ik alleen thuis zou blijven wonen. Je kunt niet 24 uur per dag een beroep doen op je kinderen. Een verpleeghuis leek de oplossing, maar veel liever word ik oud in mijn eigen huis in Castricum. Dan ga je denken wat nu? Dijk & Duin vertelde ons over Ouderenzorg in Huis. Mijn dochter heeft de telefoon gepakt en is gaan bellen.”

INWONEND Het probleem dat deze Castricumse schetst, is bekend. Minder bekend is de oplossing die zij vond: een inwonende zorgverlener. Ouderenzorg in Huis is hierin gespecialiseerd. Het is een Bergense organisatie die zorgt voor 24 uurs hulp, zeven dagen per week. Dat gebeurt door Poolse zorgverleners die doorgaans om en om twee maanden inwonen bij klanten. ,,Als iemand met een hulpvraag komt, houden wij een intakegesprek en kijken we welke type verzorging gewenst is en welk type past bij het gezin”, zegt oprichtster Olga Kruisbrink. Een Pools bureau zoekt vervolgens naar geschikte kandidaten. De aanvrager in Nederland maakt dan op basis van cv’s een keuze, waarna hij of zij via telefoon of Skype met de kandidaten kan spreken. Als er een klik is, staat de hulpverlener vaak binnen twee weken voor de deur. In dit geval is dat Sylwia. Zij heeft een opleiding in de zorg gevolgd. Ze heeft ervoor in gekozen om in Nederland te werken. ,,Het werk geeft me voldoening, en het betaalt ook goed”, zegt ze. Ze was wel zenuwachtig voordat ze in Castricum begon. Maar met de cliënt klikte het meteen. ,,Ze is altijd vrolijk en heeft een warm hart.” Ook de cliënt geniet volop. „We gaan overal naartoe en ik kan daardoor gewoon blijven zingen en op een terrasje wat drinken. Mijn netwerk blijft hierdoor behouden. Ik houd de regie over mijn eigen leven. Dat is fantastisch.”

KOSTEN De kosten voor de inwonende hulpverlener worden doorgaans volledig gedekt door het Persoonsgebonden budget (PGB). De inwonende hulpverlener doet de huishouding en de persoonlijke verzorging. Ouderenzorg in Huis werkt samen met o.a. Buurtzorg en Dijk & Duin. Zo kunnen ouderen – ook als echtpaar – langer thuis blij- ven wonen. Meer info: www.ouderenorginhuis.nl of 072-2029334.