Perspectief van een casemanager dementie

Anja Kersting, Casemanager Geriant “Aanvankelijk dacht ik bij de kennismaking met Ouderenzorg in huis: Een nieuwe aanvulling in het grote zorgaanbod wat een groot deel van de lacune in een thuissituatie kan opvullen. Ook dit meenemen in onze besprekingen met de cliënt en de familie, die uiteindelijk zelf de keuze maken voor welk zorgaanbod ze gaan kiezen, waarbij hun wensen en voorkeuren voor ons leidend zijn.

Maar past dit wel bij mensen met een dementie en mogelijk hun partners/kinderen i.v.m. de communicatie in het Duits of Engels? Dat blijkt in de praktijk dus erg mee te vallen, want men redt het vaak nog wel in deze talen. Uiteindelijk spreken inmiddels steeds meer verzorgenden Nederlands en hebben ze genoeg ervaring in huis waardoor er toch een communicatie tot stand komt, zowel met de cliënt als met de partner of het kind.

Als iemand heel graag tot het einde thuis wil blijven wonen en tevens de mogelijkheid van een woning bij het huis heeft of voldoende ruimte in huis, merk ik dat zowel de cliënt als de familie snel geneigd is tot deze oplossing. Er valt dan ook veel spanning af bij zowel de mantelzorger als de cliënt, want opname in een verpleeghuissetting is voor veel mensen nog iets wat niet wenselijk is…….ondanks voorlichting etc.

Voor het recht op een aantal vrije uren per week voor de verzorgende is doorgaans begrip en ook weer een oplossing. De inzetbaarheid van zorg gaat (redelijk) snel en verloopt zeer prettig in de bereikbaarheid en samenwerking!”